4 Ocak 2010 Pazartesi

Yeni Sol Gençlik Buluşması Yapıldı



İstanbul'da yapılan yeni sol öğrenci gençlik buluşmasına Nil mutluer, Ahmet İnsel ve Ufuk Uras konuşmacı olarak katıldı. Gençler nasıl bir siyaset ve parti istediklerini anlattılar.


Cihat Demirtaş - İSTANBUL

Yeni Sol Parti çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen 'Öğrenciler Yeni Solda Buluşuyor' toplantısı 26 Aralık Cumartesi günü İstanbul'da gerçekleşti. Altunizade'deki Petrol-İş Genel Merkezi salonunda yapılan toplantıya çeşitli üniversite ve liselerden öğrenci gençler katıldı. Merkezi Temas Heyetinden Milletvekili Ufuk Uras, ve öğretim üyeleri Ahmet İnsel ile Nil Mutluer sürece dair bilgileri gençlerle paylaştılar. Daha sonra öğrenciler nasıl bir sol ve parti istediklerini tartıştılar.

Toplantının ilk bölümünde sırasıyla Ahmet İnsel, Nil Mutluer ve Ufuk Uras birer konuşma yaptılar.

Ahmet İnsel: 'Milliyetçilik Türkiye solunda bir bir virüstür'

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel yeni bir sol partinin gerekliliğine işaret ederek "1960'larda emperyalizme karşı mücadele için bayrağı dik tutan arkadaşlarımızın çoğu bugün sıkı milliyetçi oldular. Milliyetçilikten kurtulmak için ulusalcılık lafını icat ettiler. Bize dayatılan sözde antiemperyalist, ulusalcı tavırlara teslim olmamamız lazım. Bunu içi boş bir enternasyonalizm adına değil, Tükiye'de yaşayanların birlikteliği adına yapmamız gerekiyor. Milliyetçilik Türkiye solunda bir bir virüstür" dedi.

Konuşmasında köklü toplumsal dönüşümlerin belli bir sürece yayıldığına da işaret eden İnsel, "Devrim, iktidarı ele geçirmekle olmaz. Devrim bir değişim ve yenilenme sürecidir. Eğer devrimciysek, başka bir dünya ve Türkiye'nin mümkün olduğunu biliyor ve istiyoruz demektir. Öyleyse, iktidar olmayı beklemeden bugün bu dünyayı değiştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Nil Mutluer: 'Bizim değil sizin ne istediğiniz süreci belirleyecek.'

İkinci sözü alan Nil Mutluer, daha çok salonda bulunan öğrencilerin sözlerini merak ettiğini ve bu sözlere yeni solun çok ihtiyacı olduğunu belirtti. Mutluer "Gündelik hayatı anlamak muhafazakarlığı, ayrımcılığı doğru algılamaktan geçiyor. Ortak değerlerden ayrımcılığa karşı durabilecek bir siyasete ihtiyacımız var" dedi.

Ufuk Uras: 'Gençlerin müdahil olması lazım'

İstanbul Milletvekili Ufuk Uras konuşmasında, "Zamanı gelmiş fikirden daha değerli bir şey yok. Gençlerin şimdi siyasete müdahil olması lazım. Devrimcilik, kendini aşmak anlamına geliyor. Amacımız, var olanı aşmaktır. Özgürlükçü sol düşün Türkiyenin makus kaderini değiştirme konusunda son derece kıymetlidir. Var olan realiteyle yüzleşmeyenlerin gelecek inşa etmesi mümkün değildir" dedi.

Ufuk Uras konuşmasında, Ankara'da eylemde olan Tekel işçileriyle görüşmesinden söz ederek şöyle dedi:

"Tekel işçileriyle beraberken, kapitalizmin tahribatının karşısında kapitalizmi tahrip etmekten daha anlamlı bir politika olmadığını konuştuk. Radikal bir düzen ve rejim eleştirisi üzerinden kendimizi büyütmemiz mümkündür. Bizi otoriter ve geleneksel soldan ayrıştıran temel nokta budur. Sömürüye karşı olmak yeterli değildir. Önemli olan nasıl karşı koyacağımızdır... Nasıl yapacağımızı tarihten gelen ses bize söylüyor; Tanrı, paşa, sultan bizi nasıl kurtarır, bizi kurtaracak olan kendi kollarımızdır..."

Gençler konuştu...

Toplantının ikinci bölümünde salonda bulunan gençler söz aldı. Mevcut deneylerden de söz eden öğrenciler nasıl bir sol parti istediklerini ayrıntılarıyla ifade ettiler. Kitlesel ve özgürlükçü bir gençlik mücadelesi örgütleyerek sürece destek olma niyetini ifade eden gençler, liselilere ve üniversitelilere yeni solda buluşma çağrısı yaptılar.

Eşitlikçi, özgürlükçü ve demokrat bir sol seçeneği yaratmak için biraraya geldiklerini söyleyen gençler; parasız, nitelikli ve anadilde eğitim için, YÖK'ün kaldırılması için, zorunlu din derslerinin kaldırılması için, darbe girişimlerine karşı, cinsiyetçi eğitime karşı, içinde mücadele edebilecekleri kitlesel bir sol partinin gerekliliğini vurguladılar.

Toplantının sonunda, atılan bu ilk güçlü adımın ardından daha geniş bir buluşmayı örgütlemek üzere 13 kişilik bir heyet oluşturuldu.


İrtibat için: yenisolgenclik@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder