20 Mart 2010 Cumartesi

Ziya Halis: "Siyasete yeni bir anlayış getireceğiz"

Yeni kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis, "Türkiye'de siyaseti değiştireceğiz, yeni bir anlayış getireceğiz. Siyasette değişimi ve dönüşümü sağlayacağız" dedi.

'Solda Büyük Buluşma' sloganıyla yaklaşık bir yıldır kuruluş çalışmaları devam eden Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) 12 Mart'ta kuruldu.

Sosyal Demokrat Halk Partisi'nin (SHP) 13 Mart'ta yaptığı kongrede EDP'ye katılma kararı aldı ve genel başkanlığa da Ziya Halis seçildi.

SHP, 'Özgürlükçü Sol Hareket', 'Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz' girişiminin katılımıyla kurulan partiye kuruluş sürecinde destek veren '10 Aralık Hareketi' ve bazı akademisyenler ise katılmadı.

EDP Genel Başkanı Ziya Halis yeni sol partiyi ntvmsnbc'ye anlattı.

EDP'yi kurulu partilerden farklı, kitlesel sol parti olarak tanımlıyorsunuz. EDP'yi diğer partilerden ayıran fark ne olacak?
EDP demokratların, solcuların, sosyal demokratların birarada olduğu bir Türkiye partisi. Türkiye'de demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleştirilmesi için mücadele etmek öncelikli hedeflerimizden biri.

İhtiyacımız olan yeni, demokratik anayasanın yaratılmasında rol alarak Türkiye'de bozulan toplumsal barışı, demokratik anayasanın verdiği fırsatla gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin çok sorunu var. Çok yakıcı bir sorunu olan Kürt sorunundan tutun birçok sosyal, siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunlarımız var. Bunların çözümüne dönük etkin çabalar gerçekleştireceğiz. Ayrıca emekçi halk kesimlerinin içinde bulunduğu örgütlenme, refah ve kaliteli yaşamları açısından sıkıntıları var. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksullukla etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Başka bir ifadeyle "Çokça üretecek hakça bölüşecek” bir politikanın savunucusu olacağız.

Türkiye'nin iç ve dış sorunları, Avrupa Birliği süreciyle ilgili de duyarlılıkları olan bir partiyiz. İçte ve dışta barış politikalarımızı en etkin şekilde savunan, komşularımızla bunları yaratacak ilişkiler içerisinde bir siyaset izleyeceğiz. Bu bağlamda Ermenistan'la olan ilişkilerimizi en iyi şekilde yeniden kuracağız. Bu vesileyle şunu ifade etmek istiyorum. Başbakanın ülkemizde bulunan Ermeni göçmen işçileriyle ilgili beyanını da çok talihsiz ve barışı bozan bir anlayış taşıdığını da burada belirtmek istiyorum.

Diğer partilerden farkımız gerçekten emekten yana, emeğin en yüce değer olduğuna inanan bir siyasi anlayışa sahibiz. Varolan hem sağ hem de sol partilerden farkımız parti içi demokrasiye, parti içi katılıma son derece önem veriyoruz. Partide tüm kademelerde parti içi yarışın önünü tümüyle açacağız. Türkiye'de parti içi demokrasi yok, lider demokrasisi var. Partideki bütün yaşananlar liderin iki dudağı arasında... Buna bağlı olarak da siyaset ona göre şekilleniyor. Anti demokratik Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nı değiştirmek için etkin çalışmalar yapacağız. Hizipçi ve dar kadrocu bir parti olmayacağız. EDP, Türkiye'de bir örnek olacaktır.

Saydığınız değerleri savunan muhalif partiler yok mu Türkiye'de?
Biz sadece iktidarların yaptıklarını eleştiren, onların yanlışlarını ortaya çıkartan bir muhalefet yapmayacağız. Biz kendimizi anlatacağız, biz neleri, nasıl yapabileceğimizi anlatacağız. Yani önce halkımızın bize güvenini sağlayacağız. Halk, "Bunlar gerçekten Türkiye'nin sorunlarını biliyor, sorunlara çözümleri var" diyebilmeli... Türkiye'nin her köşesinde sesimiz, nefesimiz olacak.

Sol ve sosyal demokrat değerlere bağlı, emeğe saygı duyan, barışcıl politikaları benimseyen sol kitle partisi yok. Öyle olsaydı bizim böyle bir parti kurma ihtiyacımız olmazdı. Çok sayıda seçmen böyle bir parti olmadığı için sandığa gitmiyor. Bizim niteliklerimize, düşünce biçimimize uygun bir partinin olmadığını iddia ediyoruz. Türkiye’de değişime, dönüşüme açık bir parti ben göremiyorum. Böyle bir parti olsaydı asla yeni bir parti arayışı içine girmezdik.

'Solda Tarihi Buluşma' sloganıyla yola çıktınız. Bu buluşmayı gerçekten sağladığınızı düşünüyor musunuz? Kuruluş sürecinde destek veren '10 Aralık Hareketi' ve bazı akademisyenler partiye katılmadı.
Solda tarihi buluşmayı büyük ölçüde gerçekleştirdik. Bu süreç devam edecek. Bizimle birlikte olmak isteyen kesimler bize katılacaktır.

10 Aralık Hareketi'yle aramızdaki konu asla bir arada olmamızı engelleyecek konular değildir. 10 Aralık sürecinde ben de yer aldım. Ufak tefek sorunlar olabilir. Süreç içinde biraraya geleceğimizden hiç şüphem yok. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Ahmet İnsel, Mithat Sancar gibi değerli akademisyenlerin de ayrıldıklarını söylemek doğru değil. Bu arkadaşlarımızın sadece parti yönetiminde görev alma yönünde bir talepleri olmamıştır. Yoksa partimize olan ilgileri ve destekleri devam etmektedir. Türkiyede böyle bir partiye ihtiyaç duyan çok sayıda demokrat, aydın, yurtsever, bilim insanı var ki biz onların hepsini kucaklıyoruz.

Geçmişte de 'solda birlik' girişimleri oldu. CHP-SHP birleşmesi hayal kırıklığı yarattı. EDP solda bu beklentileri karşılayabilecek mi?
Hayal kırıklığına uğrayacağımızı düşünmüyoruz. Bizim projemiz 2+2 4 gibi matematiksel, mekanik bir birleşme değil. Düşünsel bir projedir. Türkiye'de eksik olan bir siyasi anlayışın ortaya konması için ortak paydalarda birleşen insanların biraraya geldiği buluşmadır.

CHP-SHP birleşmesi çok kötü bir örnektir. Biz o sürecin içinde bulunduk. CHP'deki dar bir kadro SHP'yi içine katarak yutup kaybetmişitir. O nedenle o birleşme başarısızlığa mahkumdu. CHP, yapılan ilk seçimde barajı zor aştı, sonraki seçimde de barajın altında kaldı. Bizim o projelerle ortak bir noktamız yok.

EDP'nin CHP'nin oylarını böleceği eleştirilerine katılıyor musunuz?
Hayır, katılmıyorum. Biz yeni kurulmuş bir siyasi partiyiz. CHP'de bu kadro 20 yıldır partinin başında ve defalarca seçime girip çıktılar. Seçimlerin hepsinde de yenilgiye uğramışlar, iktidarın kenarına bile yaklaşamamışlardır. Eğer bunlar iktidar olabilecek güçleri olsaydı şimdiye kadar çoktan olmuşlardı. Bizim CHP ile bir alıp veremediğimiz yok. Onlar kendi yoluna, biz kendi yolumuza gidiyoruz.

Bizim meselemiz varolan kurulu siyasi partilerle değil. Biz Türkiye'de siyaseti değiştireceğiz. Siyasette değişimi ve dönüşümü sağlayacağız. Yeni bir anlayış getireceğiz. Türkiye'de demokrat siyaset nedir? Sol siyaset nasıl olur? Batı standartlarında bir siyasi parti nasıl olur? Türkiye partisi nasıl olur? bunu anlatacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder